Filter by Oznake izdelkov
roman

Vprašanje Bruna

prevod Irena Duša

Vprašanje Bruna še danes velja za eno Hemonovih ključnih del.

Dimenzije: 13 x 20 cm
Leto izida: 2019
Število strani: 230
Vrsta: trde platnice
ISBN: 9789612772161

Elektronske izdaje

Drugi ponudniki

Tiskana izdaja

O knjigi

Vprašanje Bruna je zbirka kratke proze, ki v junaku osrednje novele, Jozefu Proneku, v marsičem povzema biografijo samega avtorja: medtem ko je na večmesečni štipendiji v ZDA, izbruhne vojna v BiH, prijatelji in sorodniki so ujeti v obleganem Sarajevu, junak pa skuša razbrati, kaj se dogaja, preko TV ekranov in redkih pisem ter klicev. Izkoreninjenost, občutki krivde, odrezanost, tudi jezikovna, od vseh doslej znanih svetov porajajo suh humor ter hkrati svež poetični pogled tako na novo domovino kot na otroštvo in mladost v bivši Jugoslaviji. V praznini se rojevajo nov jezik in nove identitete, s katerimi z osupljivo spretnostjo žonglira pripovedovalec. Vohun Sorge in njegovi pomočniki, družinski izlet na plažo, harmonika in atentat na nadvojvodo Ferdinanda, razlika med romansko solato in ledenko, vse je lahko povod za vrtoglav zgodbeni vrtiljak.

Princeton-University

Aleksandar Hemon

Aleksandar Hemon (rojen 1964 v Srarjevu) je bosansko-ameriški avtor, esejist, kritik, televizijski pisatelj in scenarist. Doštudiral je v Sarjevu, magistriral pa v ZDA na Northwestern University.

Od leta 1992 živi v ZDA. Po treh letih bivanja v ZDA, kjer je na začetku opravljala različna priložnostna dela, je objavil svojo prvo knjigo v angleščini, zbirko kratkih zgodb Vprašanje Bruna (2000, pri Založbi Goga je izšel prevod 2019), in požel plaz odličnih kritik,  bil dolgo eden najbolj prodajanih avtorjev v ZD, delo je bilo prevedeno v mnoge tuje jezike. Z drugo knjigo, žanrsko neopredeljenim romanom Nowhere Man (2002), je utrdil svojo avtorsko prepoznavnost in velik ugled, svetovno slavo pa mu je prinesel Projekt Lazar (2008), ki se je prebil v ožji izbor za kar dve prestižni ameriški literarni nagradi za leto 2008: ameriško državno nagrado za književnost in nagrado Nacionalnega združenja književnih kritikov. Leta 2013 je objavil svoje prvo »stvarno« knjižno delo, avtobiografsko zbirko esejev Knjiga mojih življenj, leta 2015 pa roman The Making of Zombie Wars (Kako so nastale Vojne zombijev). Hemon je več let pri ameriški založbi Dalkey Archive Press urejal antologijo evropske kratke proze Best European Fiction. Je prejemnik mnogih uglednih nagrad in pogosto objavlja v The New Yorkerju, pisal pa je tudi za Esquire, The Paris Review, Op-Ed stran The New York Timesa in sarajevsko revijo BH Dani. Hemon je trenutno profesor kreativnega pisanja na univerzi Princeton. Aleksandar Hemon je tudi glasbenik, pod projekt Electronica se podpisuje s “Cielo Hemon.« Najbolj znan je po romanih Nowhere Man (2002) in The Lazarus Project (2008) ter po pisanju scenarijev kot soscenarist filma The Matrix Resurrections (2021). Navija za nogometna kluba FK Željezničar in Liverpool.

 

V slovenščino so prevedena dela: Projekt Lazar (2010, Modrijan), Knjiga mojih življenj (Modrijan, 2013), Vprašanje Bruna (Goga, 2019) in To ni zate ( Goga, 2023). Vsa dela je prevedla Irena Duša.