Filter by Oznake izdelkov
roman

Samotne ljubezni

Zbirka kratke proze Samotne ljubezni nadaljuje zgodbo Sosičevega opusa. Je njegovo zadnje, posmrtno objavljeno delo.

Copyright: © 2022 Založba Goga
Dimenzije: 13 × 20 cm
Leto izida: 2022
Število strani: 80
Vrsta: trda vezava
ISBN: 9789612773489

Tiskana izdaja

O knjigi

Morje, svetloba, mesto Trst, tržaški Slovenci … vse to so stalnice proze Marka Sosiča (1958–2021). Zdi se, da je vse življenje pisal eno samo knjigo, v kateri so se prepletali in zapletali isti junaki, nad katerimi je svetilo isto močno primorsko sonce. Le kratki so bili izleti drugam, predvsem v Bosno v romanu Kruh, prah. Pisatelj ne odkriva manj znanih kotičkov sveta, nasprotno, njegovo oko natančno detektira vsak detajl najbolj domačega okolja, ki prav zaradi tega postane univerzalno – velika svetovna literatura. Zbirka kratke proze Samotne ljubezni nadaljuje zgodbo Sosičevega opusa. Je njegovo zadnje, posmrtno objavljeno delo.

Odzivi

Marko Sosič

Pisanje Marka Sosiča (1958–2021) prepoznamo po poetičnosti, topli empatiji in boleči razprtosti za mejna stanja človekovega duha. Svoje mesto na literarnem parnasu si je zagotovil že z romanesknim prvencem Balerina, Balerina (1997), sledili so še trije romani in dve zbirki kratke proze, ki so bili nominirani za najpomembnejše nagrade in doživeli več prevodov v tuje jezike.

Iz knjige

Travnik se razpre pred mojimi očmi, tečem med visoko travo, bilke suhe trave mi mehko bičajo noge nad gležnji in stegna, ki jih prekrivajo kratke hlače, ne vem, kam me nosi trava, ki raste okrog mene, voham, vdihujem, nemir je v meni velik in svetel, pritečem do roba travnika, preskočim kamniti zid in pred mano se odpre široka dolina.

Nekaj me je pritegnilo, da sem pred nekaj trenutki zastal nedaleč stran od tega okna. Resda sem v njem opazil žensko, a vendarle ni bila izključno ona tista, zaradi katere sem upočasnil korak in kmalu za tem zastal v senci drevesa.