Filter by Oznake izdelkov
roman

Skrite želje, nemirna potovanja

Prevedla Namita Subiotto

Včasih je težko živeti samo eno življenje, živeti samo svoje življenje.

Copyright: Založba Goga
Leto izida: 2023
Število strani: 204
Vrsta: trda vezava
ISBN: 9789612773939

Tiskana izdaja

O knjigi

Skrite želje, nemirna potovanja je roman o kaotični sedanjosti, v katerem se zgodbe petdesetih ljudi z različnih geografskih koordinat prepletajo z zgodbami štirih oseb, ki živijo v Skopju. Stikanja in križanja so izhodišča za idejne kontrapunkte, drobne dramaturške zasuke, skrbno niansirane podtekste. V mrgolenju zgodb se zrcalijo nekatere prevladujoče teme sodobne družbe, kot so razmerje med realnim in virtualnim, izbiranje med uspehom ali poslanstvom, destruktivnost, predvsem pa nenehno iskanje samega sebe. V Skritih željah, nemirnih potovanjih se iskanje sebe manifestira kot potovanje drugam in k drugim, kot izstopanje iz lastnih življenj in omejitev, saj je »včasih težko živeti samo eno življenje, živeti samo svoje življenje«. Roman je tako zemljevid poti, katalog zgodb, imenik obrazov, »majhen del neskončnega seznama pokanja v svetu v tem trenutku«.

Vladimir Jankovski

Vladimir Jankovski (1977) je diplomiral iz splošne in primerjalne književnosti na Filološki fakulteti „Blaze Koneski“ v Skopju. Delal je kot urednik v več založbah. Objavil je tri romane: Skrite želje, Nemirna potovanja (2020), Nevidne ljubezni (2015) in Večna sedanjost (2010). Za roman Skrite želje, nemirna potovanja je prejel nagrado »Roman leta«, za Nevidne ljubezni pa nagrado Racinovo Priznanie za najboljšo prozno knjigo. Skrite želje, Nemirna potovanja in Nevidne ljubezni so bili predstavniki Republike Severne Makedonije za mednarodno nagrado Balkanika. Poleg romanov je soavtor sveh knjig foto esejev in knjige pogovorov o Vladi Uroševiću. Aktiven je na področju književnih prevodov. Za prevod novele Penelopijada Margaret Atwood je prejel nagrado “Zlatno pero”, ki jo podeljuje Društvo književnih prevajalcev Severne Makedonije. Leta 2022 je bil med nominiranci za nagrado eu za književnost.

Iz knjige

Srečen je, ko pomisli, da mu je z glasbo uspelo narediti svet nekoliko bolj zapleten, kot se zdi na prvi pogled. Da je omogočil uvideti to zapletenost, se je dotakniti in nato spustiti pod površje. Umetnost je tista, ki pomene zapleta, ne reducira. Morda je v tem kakšna majhna odrešitev.

David, 15

Nekaj v razporeditvi stvari se razsuje in David prepleza visok zid, od katerega se je prej samo odbijal. Zmaga se najprej zgodi znotraj, nato pa se izlije navzven. Nenadoma ga preseneti spoznanje, da tudi drugi slišijo to, kar on sam že leta sliši v sebi. Našel je način, kako uravnotežiti dve glasbi – tisto v sebi in tisto zunaj sebe.