Filter by Oznake izdelkov
roman

Vsem naj bom neznan

urednik Miklavž Komelj, oblikovanje Jurij Kocuvan

Prestižna izdaja v dveh knjigah in na skoraj 2000 straneh, kjer so zbrani vsi zapisi iz Kosovelove zapuščine, ki so ostali neobjavljeni do danes.

 

Nagrade

Najbolje oblikovana knjiga 2019 (leposlovje, proza), SKS 2019
Priznanje za odlično slovensko oblikovanje, Brumen 2019

Copyright: Založba Goga
Dimenzije: 13 x 20 cm
Leto izida: 2019
Vrsta: trda vezava
Število strani: 1901

 

Trenutno ni na zalogi

  Vprašajte nas

  O knjigi

  Srečko Kosovel (1904–1926) je o sebi pisal kot o zvezdnem utrinku, ki ga bodo šli ljudje iskat in ga ne bodo našli – ob tem pa se bodo zavedeli, da so sami utrinki velike kozmične volje. Njegov literarni opus, nastal v nekaj letih neverjetno intenzivnega pisanja, je bil objavljan postopoma – v različnih časih je šele nova senzibilnost v njem odkrila nove tekste.

  V dveh knjigah te izdaje so zbrani vsi zapisi iz Kosovelove zapuščine, ki so ostali neobjavljeni do danes. Kosovelovo pisavo kažeta v magmatskem stanju nastajanja. »O ti moja knjiga, nenapisana, / ti moja knjiga žgočih spoznanj, / žarečih energij, sanj, moči, / vse zlate žarijo črke iz noči […]«

  Prva knjiga obsega poezijo, prozo in dramatiko. Vanjo so vključeni tako dokončani teksti – pesmi, črtice in nekaj drobnih dramskih del – kot tudi številni fragmenti in osnutki.

  Druga knjiga predstavlja Kosovela predvsem kot misleca – obsega od aforizmov do načrta za knjigo Biti ali ne biti. Vključeni so tudi zapisi o literarni teoriji, gradivo za diplomsko nalogo o Alojzu Gradniku in osnutki pisem. V dodatku so nove transkripcije že objavljenih pesmi in drugih besedil. Dodana sta dva spremna eseja Miklavža Komelja.

  Srečko Kosovel

  Literarni opus Srečka Kosovela (1904–1926)  je nastal v nekaj letih neverjetno intenzivnega pisanja, je bil objavljan postopoma – v različnih časih je šele nova senzibilnost v njem odkrila nove tekste.