Filter by Oznake izdelkov
roman

Morfij in druge zgodbe

prevod Lijana Dejak

Knjiga Morfij in druge zgodbe prinaša izbor najboljše kratke proze Mihaila Bulgakova (1891–1940), slovenskim bralcem najbolj znanega po romanu iz svojega poznega ustvarjalnega obdobja, Mojstru in Margareti.

Copyright: Založba Goga
Dimenzije: 13 x 20 cm
Leto izida: 2016
Število strani: 428
Vrsta: trda vezava
ISBN: 9789612771393

Trenutno ni na zalogi

    Vprašajte nas

    O knjigi

    Izbor zgodb zapolnjuje bele lise v slovenskem poznavanju Bulgakova, saj vključuje tista njegova pomembna zgodnja literarna dela, ki prikazujejo način, kako se je pisatelj začetnik kalil v mojstra. To so zgodbe, ki danes spadajo v kanon svetovne literature; prva med njimi je gotovo »Morfij«, zgodba o propadu zasvojenca z drogo, po kateri je velikan ruskega filma Aleksej Balabanov leta 2008 posnel večkrat nagrajeni film.

    Mihail Bulgakov

    Mihail Afanasjevič Bulgakov (1891–1940), ruski pisatelj, dramatik in prevajalec, je v svojih delih združeval realizem in fantastiko z močnim pridihom satiričnega. Njegovo pisanje je morda dokaz, da je fantastično včasih edina resničnost, ki jo ponuja okolje. Čeprav v njegovih zapisih slutimo privlačnost z nadnaravnim, jo vselej zasenčijo etična vprašanja, ki jih avtor zastavlja. Problem oblasti, ki zavira individuum, spodbuja kolektivizem in pri tem krši človekove pravice, ter splošna vprašanja o svobodi in moralnem ravnanju se v različnih oblikah pojavljajo skoraj v vseh delih Bulgakova, začenši z zbirkami novel in kratke proze (Zapiski mladega zdravnika, Zapiski na manšetah). Njegov roman Mojster in Margareta velja za literarno mojstrovino 20. stoletja.