Filter by Oznake izdelkov
roman

Tole ni zate

Prevedla Irena Duša

»V prijetnih, ležernih stavkih Hemon ne zamolči ničesar in beleži notranje boje svojega prejšnjega življenja.«

The Guardian

 

 

Copyright: Založba Goga
Dimenzije: 13 x 20 cm
Leto izida: 2023
Število strani: 184
Vrsta: mehka vezava, trda vezava
ISBN: 978-961-277-426-4
ISBN: 9789612774080

 

Elektronske izdaje
mehka vezava V košarico19,90 

O knjigi

Tole ni zate je roman o spominjanju. Pravzaprav o nizanju spominskih drobcev, prek katerih se Aleksander Hemon vrača v čas svojega otroštva, čas, ko je bilo vse še mogoče, ko se prihodnost še ni zgodila in se je zdelo, da je mesto Sarajevo večno. Pripovedovalec se v preteklost zazira z melanholično toplino, obuja njeno predmetnost, otroške in mladostne igre, ljubezni in nesporazume, prijateljstvo pa tudi krutost, porojeno iz občutka nesmrtnosti. Pisava, pravi Hemon, rešuje pred pozabo, morda celo ohranja pri življenju ljudi, dogodke in kraje, ko jih zamrzne v brezčasnost. Lahko bi bil drugačna oseba, nekdo, ki še muhi ne bi storil nič žalega. Tako pa smo tu, Hemon, ti in jaz.

 

Princeton-University

Aleksandar Hemon

Aleksandar Hemon (rojen 1964 v Srarjevu) je bosansko-ameriški avtor, esejist, kritik, televizijski pisatelj in scenarist. Doštudiral je v Sarjevu, magistriral pa v ZDA na Northwestern University.

Od leta 1992 živi v ZDA. Po treh letih bivanja v ZDA, kjer je na začetku opravljala različna priložnostna dela, je objavil svojo prvo knjigo v angleščini, zbirko kratkih zgodb Vprašanje Bruna (2000, pri Založbi Goga je izšel prevod 2019), in požel plaz odličnih kritik,  bil dolgo eden najbolj prodajanih avtorjev v ZD, delo je bilo prevedeno v mnoge tuje jezike. Z drugo knjigo, žanrsko neopredeljenim romanom Nowhere Man (2002), je utrdil svojo avtorsko prepoznavnost in velik ugled, svetovno slavo pa mu je prinesel Projekt Lazar (2008), ki se je prebil v ožji izbor za kar dve prestižni ameriški literarni nagradi za leto 2008: ameriško državno nagrado za književnost in nagrado Nacionalnega združenja književnih kritikov. Leta 2013 je objavil svoje prvo »stvarno« knjižno delo, avtobiografsko zbirko esejev Knjiga mojih življenj, leta 2015 pa roman The Making of Zombie Wars (Kako so nastale Vojne zombijev). Hemon je več let pri ameriški založbi Dalkey Archive Press urejal antologijo evropske kratke proze Best European Fiction. Je prejemnik mnogih uglednih nagrad in pogosto objavlja v The New Yorkerju, pisal pa je tudi za Esquire, The Paris Review, Op-Ed stran The New York Timesa in sarajevsko revijo BH Dani. Hemon je trenutno profesor kreativnega pisanja na univerzi Princeton. Aleksandar Hemon je tudi glasbenik, pod projekt Electronica se podpisuje s “Cielo Hemon.« Najbolj znan je po romanih Nowhere Man (2002) in The Lazarus Project (2008) ter po pisanju scenarijev kot soscenarist filma The Matrix Resurrections (2021). Navija za nogometna kluba FK Željezničar in Liverpool.

 

V slovenščino so prevedena dela: Projekt Lazar (2010, Modrijan), Knjiga mojih življenj (Modrijan, 2013), Vprašanje Bruna (Goga, 2019) in To ni zate ( Goga, 2023). Vsa dela je prevedla Irena Duša.