Filter by Oznake izdelkov
roman

Peterburški letopis • Bele noči

Prevedla Urša Zabukovec

S Peterburgom zaznamovana knjiga združuje feljtone in novelo – zgodnje tekste, ki so pomembni tudi zato, ker nakazujejo razvoj pisateljevega sloga in misli.

Dimenzije: 13 × 20 cm
Leto izida: 2020
Število strani: 183
Vrsta: trda vezava
Copyright: za to izdajo: © Založba Goga, 2020
ISBN: 9789612772864

trda vezava V košarico24,90 

O knjigi

Peterburški letopis (1847) je pisateljevo ustvarjalno naročje, kalilnica sloga, tipov in idej tako za literarne kot publicistične tekste. V teh zgodnjih feljtonih Dostojevski prvič spregovori o nacionalni ideji in ruski samobitnosti ter začne razvijati publicistični slog, ki bi mu lahko rekli literarizacija vtisov in razmislekov o resničnosti in ki bo dosegel vrhunec v Dnevniku pisatelja.

Junaka povesti Bele noči (1848) sta sanjač, peterburški tip oziroma »nočna mora«, kot ga v Letopisu označi sam pisatelj, in Nastenjka, ki si v štirih nočeh med tavanjem po mestu povesta svoji življenjski zgodbi. Konflikt med bratstvom in ljubeznijo, ki prežema celotno povest, pisatelj na koncu že razreši v duhu, ki bo določal njegovo zrelo ustvarjanje.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Fjodor Mihajlovič Dostojevski (1821–1881) je med najbolj prepoznavnimi in priljubljenimi svetovnimi (in ruskimi) klasiki. Med njegova  najznamenitejša dela sodi predvsem t. i. peteroknižje (Zločin in kazen, Idiot, Besi, Mladenič, Bratje Karamazovi), ki največkrat s prikazovanjem mejnih dejanj in položajev upodablja sodobnega človeka in njegove notranje boje.