Filter by Oznake izdelkov
roman

Priročnik za izgnance

Uspešno izgnanstvo v petintridesetih korakih

Nodierova nagrada za prevod iz francoščine

Pisatelj, begunec iz vojne Bosne, z majhnim kovčkom v roki, se počuti povsem neprimernega za koračenje po lepi Franciji: za nohti je črno, obleke so razcapane. Čeprav ne zna francosko, so njegovi cilji visoki. Zanima ga nič manj kot največja literarna nagrada – Goncourt.

Copyright: Založba Goga
Dimenzije: 13 x 20 cm
Število strani: 168
Vrsta: trda vezava
Leto izida: 2020
ISBN: 9789612772598

 

Cet ouvrage a bénéficié du soutien des Programmes d’aide à la publication de l’Institut français.

Izdano s podporo Programa za pomoč pri izdaji knjig, ki ga izvaja Francoski inštitut.

trda vezava V košarico24,90 

O knjigi

Pisatelj, begunec iz vojne Bosne, z majhnim kovčkom v roki, se počuti povsem neprimernega za koračenje po lepi Franciji: za nohti je črno, obleke so razcapane, celo stanovanja imajo prenizke strope za njegovo veliko telo. Pesmi in romane piše v jeziku, ki ga nihče ne razume. Srečuje nenavadne like z roba družbe, ki mu dajejo praktične napotke za življenje klateža. Včasih srečno, večinoma pa nesrečno se zaljublja. Njegov pogled je začudeno razprt, z iskrami črnega humorja.

V zgodbi glavnega junaka prepoznamo preteklost avtorja knjige, za katerega lahko rečemo, da je danes v novi domovini več kot uspešen. Velibor Čolić je avtor štirinajstih romanov, od leta 2008 piše in objavlja v francoščini. Je prejemnik več literarnih nagrad, Francoska akademija mu je leta 2014 podelila nagrado za posebne zasluge na področju francoskega jezika in književnosti. Njegove knjige so prevedene v vse glavne evropske jezike, leta 2017 je pri Založbi Goga izšel njegov roman Sarajevski omnibus, ki je bil pri bralcih izjemno dobro sprejet.

Odzivi

Velibor Čolić

Velibor Čolić (r. 1964 v Odžaku, BiH) je študiral jugoslovansko književnost v Sarajevu, dokler ni 1992 zaprosil za status begunca v Franciji. Čeprav je že pred vojno objavljal svojo prozo v vidnih jugoslovanskih revijah, je pravo pisateljsko slavo dosegel v Franciji, kjer danes velja za enega najvidnejših frankofonih avtorjev.