Filter by Oznake izdelkov
roman

Trg osvoboditve

21. junija 1988 se na Trgu osvoboditve zgodi protest proti političnim aretacijam. In zgodi se še veliko drugega: mlad fant po nesreči pohodi vrstnico, s čimer sproži vez, ki bo – prek vzponov in padcev – trajala vse življenje.

Copyright: © Andrej Blatnik, 2021, za to izdajo Založba Goga
Dimenzije: 13 x 20 cm
Leto izida: 2021
Število strani: 286
Vrsta: trda vezava
ISBN: 9789612772932

Tiskana izdaja

O knjigi

Zgodba mladega para je le delček v mozaiku tistih razburljivih časov, ko se je vsaj za trenutek zdelo, da je mogoče čisto vse. Tankočuten opazovalec je priča vrvenju desetletij, v katerih se zvrstijo desetdnevna vojna, spremembe političnega sistema in etičnih norm, pa tudi preobrazbe nekoč visokih idealov v njihova nasprotja.

Andrej Blatnik v tem romanu o slovenski osamosvojitvi s prodornimi opazkami in anekdotami razkriva zapletenost prehajanja v čase, ko sanje sestopajo na trda tla prostega trga dobrin in vrednot. Družinske in družbene vezi pokajo pod pritiski, isti ljudje se srečujejo v novih razvrstitvah in vsak obraz zastavlja isto, neizrečeno vprašanje: je po toliko preobrazbah, tudi družbenih, ostalo še dovolj skupnega, ki bi ohranjalo upanje na srečen konec zgodbe?

Andrej Blatnik (foto: Boštjan Pucelj)

Andrej Blatnik

Andrej Blatnik (1963) je preučevalec knjižnih študij in ustvarjalec knjižnih vsebin. V Sloveniji je izdal sedemnajst knjig, ki izhajajo tudi v tujini, doslej v več kot 40 samostojnih knjižnih izdajah. Njegove zgodbe so uvrščene v vrsto antologij, med drugim v Best European Writing 2010 in Short: Five Centuries of Short Short Stories. Dobitnik Zlate ptice (1984), Župančičeve nagrade (1991) in nagrade Prešernovega sklada (2002). Roman Spremeni me je bil med petimi finalisti za nagrado kresnik 2009, zbirka esejev Neonski pečati med tremi finalisti za Rožančevo nagrado 2006, knjiga zgodb Ugrizi med štirimi finalisti za nagrado novo mesto 2019, roman Luknje med štirimi finalisti za Cankarjevo nagrado 2021. Ruski prevod knjige Saj razumeš je 2016 prejel nagrado Jugra za najboljšo slovansko knjigo kratke proze, prevedeno v ruščino. Bil je vabljeni gost na vrsti osrednjih svetovnih literarnih festivalov, med njimi PEN World Voices v New Yorku, Toronto International Festival of Authors, Cosmopolis v Barceloni in Jaipur Literary Festival v Indiji.

Pogovorni večer o knjigi Trg osvoboditve