Filter by Oznake izdelkov
roman

Najbolj prodajane knjige Založbe Goga 2023

1. TADEJ GOLOB: OJ, TRIGLAV, MOJ DOM

Tadej Golob je vrhunski. Ne gre zgolj za pridevnik ali osebno navdušenje. Gre za več dejstev. Bil je na strehi sveta in o tem napisal prvo knjigo Z Everesta (2000), kjer popisuje smučanje Dava Karničarja s prav te gore. Njegovi intervjuji v Playboyu so bili najboljši. S preprostimi vprašanji, obilo predhodnih raziskav, predvsem pa s poslušanjem je izvedel več kot drugi. Za roman Svinjske nogice je prejel nagrado kresnik. Iz kome je obudil dva, pred njegovimi knjigami, nepopularna žanra: biografije in kriminalne romane. Slednji so sprožali dolge čakalne vrste v knjižnicah, knjigarnah in na sejmih. Je najbolj bran in prodajan slovenski avtor. O tem govorijo tudi številke. Naklada in prodaja. S šesti kriminalnim romanom Oj, Triglav, moj dom (november 2023) sopihamo skupaj z njim, seveda merimo na na kriminalista Taraso Birsa, na našo najvišjo goro. Med strele in nevihte se vrnita metek in truplo. Kaj je pokosilo mrtvca na Triglavu, simbolu slovenstva?

V enem stavku:

Višje ne gre ali ko Triglav zakrvavi.

2. TADEJ GOLOB: KOMA

Izkušen planinec in plezalec čisto zares v gorah pade. Potem pade tudi v komo. Ko se je Tadej Golob v bolnišnici zbudil iz kome je napisal peti kriminalni roman Koma. Kot pri vseh do sedaj napisanih kriminalnih romanih je tudi tokrat, no, najbolj tokrat uporabil vse, kar se mu je zgodilo. Prihaja k sebi, čaka dolgotrajen spopad z zahtevno fizično rehabilitacijo, v njegovem spominu zija obsežna spominska vrzel. Vse je zaprto zaradi covida, zlovešče spremembe se odvijajo tudi na Generalni policijski postaji …Zato sodelavka Tina piše knjigo. Kaj se je zgodilo, potek, vse postopke, da vsi vpleteni ne pozabijo in da se bo Taras nemara spomnil dela in življenja pred padcem. Knjiga v knjigi nas popelje po sledeh dela kriminalista Tarasa Birse in njegove ekipe v času epidemije in zaprtja življenja. Toda najbolj pomembno vprašanje je kako raziskati zločin, če sploh ne veš, da se je zgodil? Je Taras padel ali…? Tadej Golob v Komi suvereno prestopa meje kriminalnega žanra in meri družbeno-politični utrip koronskega časa.

V enem stavku:

Kako raziskati zločin, če sploh ne veš, da se je zgodil?

 

3. MIHA MAZZINI: OSEBNO

Miha Mazzini Osebno

Šestkrat ga zapusti punca. Šeskrat! Čusveno razburkan se glavni moški lik v naboru vseh možnih zmed odloči, da je treba nekaj storiti. Karkoli bo naredil bo bolje kot da nič ne stori. Racionalnost v njem mu velela, da mora narediit načrt. Začne s sprehodi s sprijatelji. Vsi imajo predloge kaj mora storiti; od preureditve stanovanja, klečanja z budisti, pohoda po Caminu….Ko si v času kovida oprta nahrbtnik in gre po svetu ga dohiti tudi otroštvo. Natačneje: večne otroške traume. To ni ena tistih modernih knjig, ki ti bo lagala, da zmoreš vse sam, da si lahko zaželiš karkoli in vesolje ti bo izpolnilo sanje. Prav tako te ne bo slepila, kako je dovolj, da se le spomniš travm iz otroštva in življenje postane tropska plaža. Ne bo ti priporočala čudežnih receptov, od hoje po Caminu in žerjavici, pa rituala ajavaske, odkrivanja prejšnjih življenj, šamanizma, feng shuija do desetdnevnega klečanja pri budistih – četudi je Miha vse to med pisanjem te knjige poskusil in opisal. To je knjiga o odnosih. In o tem kako se skeptik loti duhovnosti in nahrbtnika polnega travm.

V enem stavku:

Ko ste v krizi je bolje storiti nekaj, karkoli. Ležanje na kavču pred ekrani ne bo spremenilo nič. Peljite težave na dolg sprehod. Prešvicajte jih.

 

4. IVANA DJILAS: A SI LAHKO VSAJ ENKRAT TIHO

Rožančeva nagrada 2023

A si lahko vsaj enkrat tiho je svojevrstna esejistična avtobiografija Ivane Djilas, v kateri se prepletajo svoje in zgodbe časa, ter družinske fotografije, kot jih je v objektiv ujelo rahločutno oko Petra Uhana. Ta vsako leto družino fotografira. Potem te fotografije pošljejo naokoli namesto novoletnih čestitk. Obenem pa je to življenjepis sveta in časa, v katerem živimo, saj pisateljica resnične zgodbe, kot jih zna izpisati samo življenje, izkoristi za razmislek o najrazličnejših družbenih fenomenih. Ob dramaturško izbrušenem, s humorjem podloženem pisanju imamo občutek, kot bi s pisateljico na kavču v dnevni sobi debatirali o ženskah, emigrantih, državljanstvu, politiki, gledališču, »svobodni« umetnikih, starševstvu, otrocih, predsodkih, epidemiji, feminizmu, solzivcu, zlorabah, optimizmu, neuspehu in predvsem o pogumu. O tem, da ne smemo biti tiho in da je »nekatere stvari preprosto treba narediti, ker je tako prav. In ker jih nihče ne bo naredil namesto nas.« Srčne, duhovite in zgodbe, ki nas tudi zbujajo.

 

V enem stavku:

Na kavču z Ivano Djilas in ob kavi o ženskah, migrantih, politiki, državljanstvu, umetnosti in umetnikih, solzivcu, optimizmu, zlorabah in nesupehih. O tem, da ne smemo biti tiho.

5. PIA PREZELJ: TEŽKA VODA

Nagrada Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prevec 2023

 

V svetu, ki ga naseljujejo Ida, Marta, Tone in Lojze, na vrtovih gnijejo paradižniki, na nočnih omaricah ždijo nagačeni zajci, krave pa je treba slej kot prej ustreliti med oči. Nič čudnega, če na blatni zemlji komu usodno spodrsne ali pa mu glavo spešta kakšno drevo; Gospod vendarle daje in jemlje, povrh vsega pa še odpušča. V romanu Težka voda, svojstveni anatomiji krivde, ki prelamlja s tradicijo slovenske povesti, se drobci iz življenja starejše protagonistke Ide med posledicami zamolčane preteklosti in neizživete prihodnosti postopoma sestavljajo v okrušeno celoto. Ta v ekspresivnem, dovršenem slogu razkriva predvsem bridko resnico o prepletenosti življenj znotraj manjše vaške skupnosti, kjer se vse zdi na dlani, pa vendar skrivnost rojeva nove skrivnosti. Detajno opisovanje predvsem atmosfere v katerih živijo protagnosti je tisto, ki nas spretno zapelje v svet gnijočih paradižnikov.

V enem stavku:

Pia Prezelj v romanu Težka voda dokaže, da je na na slovenskem podeželju mogoče skuhati sodobno zgodbo ter vanj postaviti močno protagonistko , je zapisala pisateljica Ana Schnabl.

 

 

Vir podatkov: Avrora, distribucija in spletna prodaja goga.