Filter by Oznake izdelkov
roman

Dvoliki

Ilustracija na naslovnici: Eva Mlinar

Nominacija za nagrado kritiško sito.

Zbirko Dvoliki sestavlja štiriindvajset kratkih zgodb, v katerih Jedrt Maležič opisuje ljudi, ki svet zaznavajo skozi filter trdno oblikovanih osebnih prepričanj, četudi ta lahko delujejo v njihovo škodo. 

Copyright: @2023 Založba Goga
Dimenzije: 13 × 20 cm
Število strani: 201
Leto izida: 2023
Vrsta: trda vezava
ISBN: 9789612774240

trda vezava V košarico27,90 

O knjigi

Dvoliki so zataknjeni  v okoliščine, ki jih dojemajo, kot da se dogajajo samo njim. Pogostokrat gre za  ljudi v življenjskem obdobju, ko resno razmišljajo, da je nastopil pravi čas, da si uredijo eksistenco. To jim povzroča še dodatno in nezavedno stisko, ki se kaže v različnih oblikah, kot je otročja zagledanost v morebitno partnerko, nevrotično vzgajanje mlajših ljubimcev, iskanje svojega mesta v hierarhiji pivskih prijateljev, razpetost med ugajanjem tako družini kot oblastnemu šefu, in podobno. Na neki način si izmišljujejo strategije načinov preživetja, bodisi s samoprepričevanjem, potapljanjem v preganjavico, ponovnem obisku prostora nekdanje travme, predvsem pa z nezavednim prelaganjem odgovornosti za lastna dejanja in občutke na druge. Dvoliki se ne zavedajo, da se je treba za dosego odraslosti in notranje pomirjenosti včasih čemu tudi odreči, sprejeti napake in nepopolnosti drugega, predvsem pa priznati lastne.  

Zgodbe na strukturno spreten in slogovno iskriv način podajajo zapletena psihološka stanja, umeščena v zgolj en trenutek iz vsakdana, iz katerega pa lahko vseeno, predvsem zaradi  pomenljivih detajlov, dobimo celostno sliko o življenjih protagonistk in protagonistov vse do njihovih otroških let. Jedrt Maležič je do svojih literarnih junakov nepopustljiva. Ne odpušča jim, ne boža jih v smeri dlake, ne sočustvuje. Znajti se morajo sami, kajti le tako bodo enkrat tudi dozoreli. Brez bergel, brez pocukranega pomilovanja. 

Jedrt Maležič (foto: Boštjan Pucelj)

Jedrt Maležič

Jedrt Maležič (1979) je pisateljica in književna prevajalka iz angleščine in francoščine. Leta 2016 je izdala kritiško dobro sprejeti kratkoprozni zbirki Težkomentalci (nominacija za najboljši prvenec) in Bojne barve (nominacija za nagrado novo mesto). V letu 2018 je sledil roman Vija vaja ven. Njeno delo Bojne barve je bilo prevedeno v makedonščino (Begemot, 2019), zbirka Težkomentalci pa je izšla v španščini (Litterae Slovenicae). Njen roman Napol morilke (Goga, 2021) je bil nominiran za nagrado kresnik, pri Založbi Goga pa je v letu 2022 izšel njen roman Križci, krožci.