Filter by Oznake izdelkov
roman

Picerist

Ilustracija na naslovnici: Damijan Stepančič

Kdo je skrivnostni brezimnež, skrit za neopazno pojavo raznašalca pic? Kaj skriva takega, kar bi lahko škodilo vrhovom slovenske politike? In kako skrivnost nazadnje uniči njegovo življenje?

Copyright: Založba Goga
Dimenzije: 13 x 20 cm
Leto izida: 2023
Število strani: 494
Vrsta: trda vezava
ISBN: 9789612773878

Tiskane izdaje
trda vezava32,90 

O knjigi

Roman Picerist z namigom na nikoli odkrite vlomilce, ki so jeseni leta 2005 izpraznili sefe banke na Slovenski cesti, opušča pravila kriminalnega žanra. Osredotoča se na pripoved zapornika, neomajno vztrajnega v svoji drži pajka, ki ga nihče ne pozna, čeprav ga vsi iščejo, in sam ve vse o vseh, pri tem pa se tudi edini zaveda, da je druščina za zapahi le orodje v rokah nekoga nevidnega, a vseprisotnega. Picerist ni le zgodba o katastrofalnem polomu zaporniške delavnice kreativnega pisanja, v isti meri je tudi pogled na obrobje naše družbe po osamosvojitvi, ki navidezni vrh opazuje iz še kako resničnega dna. 

 

Dušan Merc

Dušan Merc, avtor dvajsetih proznih knjig, v svojih romanih in kratkih zgodbah raziskuje perspektive neprilagojenih posameznikov, predvsem pa zlovešče, a tudi fantastično brezno, ki zeva med obstrancem in okolico. Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo. Sprva je bil zaposlen kot učitelj slovenščine, pozneje je bil dvaintrideset let ravnatelj Osnovne šole Prule. Za svoje pisateljsko delo je bil večkrat nominiran za kresnika in nagrado Prešernovega sklada. V širši javnosti je znan tudi po svojih kolumnah, kjer predstavlja brezkompromisne poglede na splošna družbena vprašanja, v prvi vrsti na šolstvo, položaj mladine in obravnavo problematičnih posameznikov.

Odzivi

Picerist je sodoben, trenutno aktualen, živ roman, ki obravnava sodobnost. V njem se zrcali patologija sedanje družbe in ljudi. Vse grozote, ki so opisane v romanu, so del sistema – ljudje, predvsem moški, takšni, ki nastopajo v romanu, so potrebni v vsaki vojni na vsakem zasedenem ozemlju. Vojna jih prebudi v patološkost, vojna je pravi čas, da morda dozorijo njihove nezavedne sanjarije ali pa se jim da priložnost, da jih pokažejo. To so zlorabljeni otroci političnih ideologij. V času miru ostanemo večinoma zastrti in se ne razvijemo v zveri. Če pa sistem pričakuje, daje možnosti, nagrajuje in pričakuje, ovija s slavo in patološkimi frazami – smo tukaj in zdaj lahko takšni, kot so ljudje v romanu Picerist.

Sistem, ki ima za svojo podlago, osnovo, na kateri vidno ali pa nevidno za vsakdanje poglede, za poslušanje poročil in gledanje prizorov iz nekdanjih vonj, pozivanja na pravičnost ideologije in vzpodbuja v nas upanje, da bomo lahko izživeli svoje patološke želje, je zločinski. In trenutno ni ne v Evropi ne na svetu politične ideje, ki bi se temu uprla. Evropa je vzpodbujala vojno v Bosni, na Hrvaškem, tudi v Srbiji, pa naj to priznamo ali ne, dovolila jo je, opazovala …

Enako počne tudi sedanja Evropa, v njeno trenutno duhovno središče seveda štejemo tako Ukrajino kakor Rusijo. Priča smo temu, kako se rušijo temelji francoske in drugih revolucij o enakosti, bratstvu in svobodi. Ni demonstracij za mir, kot so jih doživele ZDA zaradi vojne v Vietnamu, in ni gibanj študentov, ki bi dopovedovale Evropi, da je zašla, da je v krizi in da vzpodbuja cele države k sovraštvu in nasilju.