Filter by Oznake izdelkov
roman

Čebelica in čmrlj / Čibelica i čmrlji

Knjigica otrokom ponuja kakovosten literarni izdelek, ki je zaradi moralne narave basni obenem tudi socializacijski učni pripomoček.

Leto izida: 2010
Število strani: 16
Vrsta: trda vezava, barvne ilustracije
ISBN: 9789612770020

Trenutno ni na zalogi

  Vprašajte nas

  Dragotin Kette

  Dragotin Kette (1876-1899) je najstarejši predstavnik slovenske moderne, njegove pesmi so predvsem ljubezenske in miselne. Njegova najbolj znana dela so Jagned, Na trgu, Pijanec. Poleg pesmi je pisal tudi otroško poezijo in prozo ter kratko impresionistično prozo.

  ilustracije:

  Štefan Turk je slikar slovenske narodnosti, ki živi in dela v Italiji.

  O knjigi

  Knjiga je prvenstveno namenjena romskim otrokom. Verjamemo, da je, ker je romska kultura še vedno tesno povezana z naravo, zvrst basni najprimernejša zvrst za otroke, ki berejo svoje prve liste knjig. Pripoved o živalih, ki se obnašajo kot ljudje, ima zaokroženo zgodbo in presenetljiv končni preobrat, ki omogoča moralično pravilo, nauk ali kritiko na koncu. Basen o čebelici in črmlju, ki jo je spisal Dragotin Kette, lahko otroci prebirajo v dveh jezikih, slovenskem in romskem, saj je glavni cilj spodbuditi otroke, da bodo prek dvojezičnih zapisov vstopili tudi v svet slovenskega jezika. Knjiga je napisana z velikimi tiskanimi črkami, da lahko otroci, ki so v procesu opismenjevanja na začetku, lažje berejo. Besedilo, ki ga je v dolenjsko romščino prevedla poznavalka romske kulture in pedagoška delavka Dušica Balažek, je preprosto in razumljivo tudi najmlajšim otrokom.