Filter by Oznake izdelkov
roman

CoDex 1962: Tvoje oči so me videle

Prevod: Andrej Peric

Kometi so prhljaj angelov, ki zgori v najbolj zunanjih plasteh ozračja, pepel pa pade na zemljo, kjer se preobrazi v duhove varuhe najmanjših živali, rastlin in rudnin, kot tudi ognjeniški pepel z gore Hekle izvira iz ogorkov, ki se vrtinčijo iz brade hudiča, kadar ni preveč skrben pri peklenskih ognjih, ki se zato spremenijo v demone, bojevnike zoper dobre duhove za oblast nad vsemi živimi stvarmi.

Dimenzije: 13 × 20 cm
Leto izida: 2023
Število strani: 252
Vrsta: trda vezava
Copyright: @2023 Založba Goga
ISBN: 9789612773793

Tiskane izdaje
trda vezava24,90 

O knjigi

V izmišljenem nemškem mestecu se med drugo svetovno vojno pojavi shirani tujec s skrivnostno torbo, ki ga neopazno nastanijo v skrivni sobici gostišča sumljivega slovesa. Za njegovo oskrbo je zadolženo nekoliko naivno, a srčno mlado dekle Marie-Sophie, ki se še ne zaveda pomembnosti svoje vloge. Marie-Sophie bo skrivnostnemu tujcu namreč pomagala narediti živega človeka iz gline, ta pa ne bo nihče drug kot pripovedovalec celotne zgodbe, ki je za svoje rojstvo potreboval več kot dvajset let.  Prvi del Sjónove trilogije CoDex 1962 je mnogo več kot zgolj sodobna različica legende o golemu. Je zgodba o stvarjenju kot tudi o sodnem dnevu in bizarnih skušnjavah nadangela Gabrijela; je poezija in dramolet, zbirka pravljic in sanj. Kajti v resnici gre za divji in fantastični vrtinec zgodb, ki ga duhovito napleta nekoliko nezanesljivi pripovedovalec, nagnjen k zastranitvam in refleksiji samega akta pripovedovanja. Kajti pri Sjónu je vsaka zgodba zgodba v zgodbi. Ne nazadnje: zgodba o nikoli zaključeni zgodbi, ki je nenehni boj med dobrim in zlim. 

Sjón

Sjón (1962), vsestranski nagrajeni islandski pisatelj, je avtor več romanov in pesniških zbirk, libretov, scenarijev in besedil za popevke, med drugim za Björk. Trilogija CoDex 1962 je avtorjevo najkompleksnejše in najdrznejše delo; v izvirniku je prvi del izšel leta 1994, tretji pa šele leta 2016, dobrih dvajset let kasneje.