Filter by Oznake izdelkov
roman

Dve vprašanji sodobne etike

Filozof mlajše generacije tematizira bistveni vprašanji sodobne etike: kako-delovati in kako-biti.

Leto izida: 2003
Število strani: 343
Vrsta: mehka vezava
ISBN: 9789616421164

Trenutno ni na zalogi

  Vprašajte nas

  Rok Svetlič

  Rojen l. 1973, leta 1992 je vpisal študij na Pravni fakulteti v Ljubljani in leta 1994 študij filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 1999 diplomiral z diplomsko nalogo z naslovom »Subjekt in um v postmoderni – problem ravnanja«. Diplomska naloga je bila nagrajena s fakultetno Prešernovo nagrado. Istega leta je nadaljeval podiplomski študij, ki ga je končal leta 2002 z zagovorom magistrske naloge z naslovom »Subjekt etičnega uma«. Uspešno je zagovarjal doktorsko disertacijo za naslovom »Pravo in pravičnost – rehabilitacija naravnega prava pri Ronaldi Dworkinu«, ki je tako kot diplomska in magistrska naloga nastala pod mentorstvom akad. prof. Tineta Hribarja. Štiri leta (od 2001 do 2005) je bil mladi raziskovalec na oddelku za filozofijo FF v Ljubljani. 
  Središče njegovega strokovnega zanimanja so bili vselej problemi s področja praktične filozofije, zlasti filozofije prava in politične morale. 

  avtor o knjigi

  Etika, ki jo zagovarjam v tej knjigi, je etika dopuščanja, ki želi iti prek naivnega razumetja pojma dopuščanja: anything goes. To se hitro razveže v razpuščanje in končno v razpust: v legitimacijo vsakršnih (tudi nasilnih) aktivnosti, ki je posledica odprave vsake metapozicije. To skušam preseči z vpeljavo koeksistence dveh polov etike: postmoderne odprtosti za enakopravno igro vseh smislov na eni strani in moderne strogosti, ki oborožena z absolutnostjo in kategoričnostjo brezprizivno preganja določene oblike delovanja. Prvo sfero zajemam z vprašanjem kako-biti, drugo z vprašanjem kako-delovati.