Filter by Oznake izdelkov
roman

Yarden

»Kaj je tisto, kar te naredi človeka?« To je le eno izmed temeljnih vprašanj, ki si jih Kristian Lundberg zastavlja v pretresljivem avtobiografskem romanu Yarden.

Copyright: Založba Goga
Dimenzije: 13 x 20 cm
Leto izida: 2016
Število strani: 128
Vrsta: trda vezava
Tiskana izdaja

O knjigi

Ko se zaradi spleta okoliščin znajde med pristaniškimi delavci, pisatelj na lastni koži doživi okruten socialni eksperiment, ki z vso jasnostjo pokaže meje med razredi, ki naj bi bile v sodobni Švedski zabrisane. V romanu ni trohice idealizacije, avtor pripoveduje o delavcih, večinoma priseljencih, ki delajo v več izmenah, pogosto z nevarnimi snovmi, v nečloveškem mrazu; ki se medsebojno ovajajo, da pridejo do boljše službe, a je drugič spet solidarnost tista, ki rešuje pred dokončnim porazom.
Okrutno pristaniško okolje je kot nalašč, da se v vsej goloti pokažejo temeljna vprašanja: kaj je človek, kaj je morala, kaj ljubezen?

Kristian Lundberg

Kristian Lundberg (r. 1966, Malmö) je avtor več kot 20 pesniških in proznih del, za katera je prejel najvišje švedske literarne nagrade, a največ pozornosti je vzbudil prav s pretresljivim avtobiografskim romanom Yarden (2009), ki je marca 2016 dobil tudi svojo filmsko različico.